به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، سريال آلودگي هوا ديگر براي مردم کشورمان بسيار تکراري و تلخ شده است. تعطيلي مدارس، کاهش ساعات کار ادارات، زوج و فرد شدن عبور و مرو وسائل نقليه و... همگي از طرحهاي مشارکتي است که هر ساله با آغاز فصل سرما وگاه اواخر بهار دستور اجرايش توسط مسئولان صادر و مردم نيز مجري آن ميشوند تا شايد بتوان چند روز بعد را نفسي عميق کشيد؛ اما اين قصه براي سلامت کشورمان سر درازي دارد.
نعمت الهي يا بلاي آسماني
به گزارش افکارنيوز؛ يکي از عمده دلايلي که در آلودگي هوا و افزايش غلظت گرد و غبار به خوبي نقش آفريني ميکند؛ صنايع آلاينده، شيوه استقرار آنان و محصولات توليديشان است. اگر بخواهيم نگاهي گذرا به نرخ الودگي شهرها در ايران داشته باشيم؛ اراک، تهران، اصفهان، يزد و اهواز در اين حلقه داراي بالاترين رتبه هستند. استقرار صنايع و کارخانجات آلاينده، سوء مديريت بر فعاليت توليد ي کارخانجات و... همگي در غلظت گرد و غبار و آلايندگي اين کلان شهرها تاثير داشته به طوري که هم اکنون نرخ صعودي توليد بر سلامت مردم اهميت بيشتري پيدا کرده است. طبق آمار منتشر شده در چند روز اخيرحدود ? هزار نفر در اثر بارش باران اسيدي در شهر اهواز مسموم شدهاند.
به طوري که وضعيت فعلي در اهواز را ميتوان مشابه يک مانور پدافند غيرعامل واقعي توصيف کرد و در برخي موارد بيمارستانهاي اهواز با تجمع مرجعان با علائم مسووميت ناشي از باران اسيدي حالتي از شيوع يک بيماري واگيردار را تداعي ميکند.
فعاليتهاي گازي و نفتي منطقه و متصاعد شدن گازهاي آلوده از دودکشهاي کارخانههاي استان خوزستان به ويژه شهر اهواز از ديگر عوامل بروز پديده نوظهور آلودگي هوا در دو روز گذشته استان خوزستان است که در سالهاي اخير بارها شاهد نشت اين گازها به هواي شهرهاي استان خوزستان بودهايم به طوريکه با انتشار کوچکترين حجمي از آلايندههاي صنعتي، شهروندان زيادي راهي بيمارستانها ميشوند.
صنايع آلاينده در حريم شهري
هشداري که فعالان محيط زيست درباره شيوه استقرار صنايع الاينده براي صاحبان صنايع و ثروت زنگ خطر به شمار نرفته نبوده به طوري که سود اقتصادي و ارزآوري اين صنايع مانع ازفعاليت آنها شده و جابه جايي آنها از کلانشهرها در شرايط کنوني مقرون به صرفه نيست؛ جاي تامل دارد.
رئيس مرکز اوزن سنجي، سمي جو و آلودگي هواي استان اصفهان در گفتوگويي با افکارنيوز به فعاليت صنايع و آلايندگي آنها در اين استان تاکيد دارد و ميگويد: بايد بر نوع استقرار و شيوه توليد صنايع آلاينده در اين استان نظارت شود.
ويکتوريا عزتيان ادامه ميدهد: بر اساس آخرين تصميماتي که براي اين موضوع اخذ شد بايد اين کارخانجات همانند سيمان سازي، پتروشيمي و... تا شعاع ??? کيلومتري از اين کلان شهر دور باشند اما اين اتفاق رخ نداده و اين صنايع هر روز فعاليت و توليد خود را بيشتر ميکنند.
وي با اشاره به نبود همکاري و نظارت از سوي دولت براي ساماندهي توليد و استقرار اين صنايع ياد آور ميشود: ساماندهي و فعاليت اين صنايع نيازمند يک همت جدي است که بنا به دلايل گوناگون همانند سياستهاي اقتصادي، در ميان مسئولان ديده نميشود.
توليد محصولات پالايشگاهي به بهاي جان شهروندان
خبر کشته شدن ? هزار ايراني بر اثر آلودگي هوا که منجر به تنگي نفس و مرگ آنها شده است جاي تامل و نگراني بسيار دارد.
چندي پيش بود که معاون وزير نفت دولت دهم از صادرات متانول و گربوهاي مختلف به کشورهاي اروپايي خبر داد. از سوي ديگر نيز مدير عامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اعلام و تاکيد بر ساخت کاتاليستها و حضور اين محصول ايراني در بازارهاي اروپايي، به نوعي در توليد بيرويه آلايندگي توسط صنايع پتروشيمي به منظور ارزآوري تاکيد کرد.
مويد حسيني صدر سخنگوي فراکسيون محيط زيست مجلس نهم نيز ميگويد: در بسياري از پالايشگاههاي کشور استاندارهاي سوخت ارتقاء نيافته و ?? تا ?? درصد از نفت خامي که وارد پالايشگاهها ميشود به عنوان نفت کوره بيرون ميايند و نفت کوره به کارخانهها انتقال مييابد و سوزانده ميشود.
وي ادامه ميدهد: اين امر حجم عظيمي از آلودگي را وارد هواي اين کلانشهر ميکند.
حسيني صدر يادآور ميشود: در کشور ما روزانه ??? ميليون ليتر سوخت مورد استفاده قرار ميگيرد و اين در حالي است که متوسط مصرف در دنيا ??? ميليون ليتر بوده يعني هر روز ??? ميليون دلار و در سال ?? ميليارد دلار از محل استفاده بيش از حد سوخت در کشور، هدر ميرود.

چرا اروپاييها خودشان سيمان توليد نميکنند؟
توليد سيمان نيز همانند محصولات پتروشيمي از آلودگي بسيار بالايي برخوردار است اما درآمد زايي حاصل از آن باعث نشده تا اين صنعت آلاينده مديريت و توليد آن کاهش پيدا کند.
بر اساس دادههاي آماري گمرک جمهوري اسلامي ايران، سال گذشته معادل ??? ميليون دلار ارزآوري توسط صنعت سيمان کسب شد. با بررسي بازار سيمان ايران نيز شاهد هستيم که کشورهاي واردکننده سيمان ايران مانند آلمان، چين، ارمنستان و... ميتوانند اين محصول را توليد کرده و وابستگي خود را رفع کنند. اما شايد محيط زيست براي آنان اولويت داشته و سلامت، بهداشت و درمان را در اولويت سياستهاي رفاه مردمي خود ميدانند.
معاون عمراني استاندار تهران نيز با نقش محصولات توليد شده در پتروشيميها، خودروسازيها و برخي از کارخانجات آلاينده نيز به افکارنيوز يادآور ميشود: وزارت صنايع بايد بر نوع توليد محصولات برخي از صنايع آلاينده نظارت داشته و تغييراتي را ايجاد کند.
حسن کريمي ادامه ميدهد: وزارت نفت نيز بايد در شيوه توليد محصولات نفتي، گازي و پتروشيمي وارد شود و سوخت را از يورو ? به يورو ? استاندار تغيير دهد.
وي به برخي از محصولات توليد شده و البته سفارشي ديگر کشورها اشاره داشته و اعلام ميکند: اکنون حدود ?? درصد از صنايع آلاينده کشور در ? کلانشهر مستقر بوده که نيازمند خروج هرچه سريعتر از محدوده شهري هستند.
حيدرزاده مدير کل محيط زيست استان تهران، پايتخت و جانمايي آن را درست ارزيابي نميکند و ميگويد: تهران در گودالي قرار دارد که کوهها آن را احاطه کردهاند. بارگذاري ثروت و صنعت در اين محدوده بيش از ظرفيت اکوسيستم بوده و چون صنايع در غرب اين استان قرار دارند، وزش باد نيز از غرب به شرق است. از اين رو تهران پذيرش آلودگي را در خود مستعد کرده پس خروج اين آلودگي نيز دشوار خواهد بود.
توليد و صادرات در سياستهاي اقتصادي کشور ما به منظور خودکفايي و درآمد زايي از صنايعي همچون پتروشيمي و سيمان در شرايط کنوني، مهم ارزيابي ميشود. اما نبود مديريت مناسب در توليد اين محصولات اکنون هزينهاي را بر جاي گذاشته که قطعا ارزآوري اين صنايع براي سلامت مردم ايران هزينه خواهد شد.
از اين رو تغيير زود هنگام در شيوه توليد و ساماندهي اين صنايع آلاينده براي حفظ سلامت مردم کشورمان از الزامات و اولويتهاي دولت جديد به شمار ميرود که بيتوجهي به آن ميتواند جان شهروندان بيشتري را در آينده بگيرد.
منبع:افکار